4 & 5 mei

Bevrijding is iets om te vieren!

Een belangrijke dag die nooit verloren mag gaan. Wij gedenken, wij vertellen en staan stil bij deze gebeurtenis uit het verleden.

Aanmelden als vrijwilliger
Terug naar het overzicht

Een belangrijke dag die nooit verloren mag gaan.

De Nationale Dodenherdenking met om 20:00 2 minuten stilte als herdenking van ieder die gevallen is, gestreden heeft en geleden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog die ons trof van 1940 tot 1945.

Programma 4 mei

  • 19:00 – 19:45 dienst in de Achthoek als nagedachtenis
  • 19:45 – 20:00 lopen naar het monument
  • 20:00 – 20:30 ceremonie van herdenking
  • Aansluitend aan de herdenking bij het monument:  Herdenkingsconcert in de Achterhoek

Wij zoeken een nieuw 4 mei comité!

Ons 4 mei comité stopt en daarom zoeken wij jou!

Na jaren van trouwe dienst in zowel het originele bestuur als het 4 mei comité hebben deze 3 besloten dat volgend jaar hun laatste jaar is. Wij bedanken hen uiteraard voor al die tijd die ze erin hebben gestoken en ook voor het vroegtijdig aangeven want dit geeft ons de kans om een overdrachtsjaar te maken.

Een jaar waarin wij hopen dat er nieuwe mensen opstaan, mensen met hart voor herdenken en die de 4 mei herdenking bij het monument in Scherpenzeel willen organiseren.

Aankomend jaar zal dit een samenwerking zijn met ons aftredend 4 mei comité en een nieuw comité waarbij het stokje qua planning, logistiek, samenwerking met ovs bestuur en dergelijke goed kan worden overgedragen.

Zou jij het leuk vinden deel uit te maken van ons nieuwe 4 mei comité dan horen wij dit erg graag! Voor vragen en aanmeldingen : info@ovscherpenzeel.nl

Herdenkingsconcert

  • Tijd: 20:30    (aansluitend aan de herdenking bij het monument)
  • Locatie: de Achthoek, Molenweg 1, Scherpenzeel
  • Entree is gratis, er wordt een collecte gehouden als bestrijding van de onkosten.

Gelijk na afloop van de dodenherdenking op 4 mei 2019 geeft het koor Oriolus een concert in ‘De Achthoek’ aan de Molenweg. Hunkering naar vrede is van alle tijden. Bij grote klassieke componisten als Mozart en Mendelssohn, eigentijds-klassieke componisten als Rutter en Jenkins, maar ook bij moderne grootheden als Mark Hayes, Pepper Choplin en Lloyd Larson zien we het thema “Vrede” regelmatig terug. Sommige composities zijn zelfs geschreven vanuit een oorlogssituatie. Te denken valt aan “The Armed Man” van Jenkins; rechtstreeks vanuit de Kosovo oorlog. “Prayers for the Nations” van Larson zijn acht gebeden van en voor wereldleiders. Dit om de wereld vrede te bewaren.

Op 4 mei klinken al deze werken rondom het thema “Herdenken en Bevrijden”. Ook de teksten komen uit alle tijden en uit verschillende situaties. Het concert wordt geopend met een nieuwe tekst: “Stil getuigen witte kruizen, dat vrijheid kostbaar was”. Maar ook de al oude tekst van Franciscus van Assisi (13e eeuw) staat op het programma. Teksten die klonken vanaf de katoenplantages uit de tijd van de slavernij en uit de vroeg Christelijke kerk.

En wat blijkt, ze zijn allemaal nog hoogst actueel. Laten we blijven herdenken. Want: Vrijheid is een monument.

Het koor staat onder leiding van dirigent André van Vliet en wordt op de piano begeleid door de bekende pianist Jan Lenselink.

Aanvang van het concert is 20.30 uur (aansluitend aan de herdenking bij het monument).

De toegang is vrij. Na afloop wordt er een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Programma 5 mei

Dit jaar is 5 mei op een zondag. Dit wil zeggen dat er op deze dag geen festiviteiten namens de Oranjevereniging zullen plaatsvinden.